oo

Op de eigenlijke foto staat Belvedère centraal, een majestueus landhuis, gebouwd op een prachtige duintop vlak achter het einde van de Zuidboulevard. Het werd als villa gebouwd rond 1910 voor de familie Van Hattum uit Beverwijk, voor zover ik kan nagaan een aannemersfamilie die groot werd met o.m. havenwerken en als Firma Van Hattum en Blankevoort in 1993 opging in de Koninklijke Volkers Wessels Stevin N.V. Maar Belvedère was toen allang geen woonhuis meer, maar een pension en tegenwoordig hotel.

De foto toont de villa in al haar grootsheid in een ongenaakbare omgeving, maar eigenlijk is dat niet zo relevant. Relevanter is wat mij betreft – zoals zo vaak – datgene wat je op de foto bijna niet ziet: beneden in de garage, die bij Belvedère hoorde, wordt de chauffeur van de familie ‘betrapt’ op klein onderhoud. Hij staat bij een geopende motorkap van een vooroorlogs automobiel olie bij te vullen of zo, maar ziet desondanks de fotograaf op het tegenoverliggende duin en kijkt vanuit de diepte recht de lens in.

“Het is niet onopgemerkt gebleven“(Reve)