foto

Hij stond op doel bij de v.v. Noordwijk in de jaren zestig van de vorige eeuw: Jaap – “De Nijd”- van der Niet, een boomlange vent, die vrijwel altijd gehuld ging in een gele keeperstrui. Een waanzinnig stijlvolle keeper, een idool van de kleinere supporters zoals ik die – met gevaar voor eigen leven – altijd in de vanghekken hingen achter zijn doel. Toen Noordwijk in 1973 algemeen landskampioen bij de amateurs werd, was hij er al niet meer bij, maar jaren later dook Van der Niet opeens op als scheidsrechter in het betaald voetbal.

Op de sites van de v.v. Noordwijk en van de KNVB is niet veel over hem te vinden – jammer genoeg – en daarom maar een KLEIN eerbetoon aan deze GROTE doelman. In gedachten zie ik dat lange lichaam nog sierlijk naar de bovenhoek zweven en de bal net onder de lat wegtikken.

Hij werd opgevolgd door Dick Dortmund die later nog bij Haarlem ging spelen (of daar vandaan kwam). En nog later door keepers als   Edwin van der Sar (Ajax, Juventus, Fulham, Manchester United), Rob van Dijk (Feyenoord, RKC), Arjan van Heusden (Port Vale, Oxford, Cambridge, Exeter), Robert Spaans  en Joost Terol ( beiden FC Utrecht).

Jaap van der Niet heeft bij mijn weten nooit betaald voetbal gespeeld. Daar kon hij naar fluiten.  Maar ook dat deed hij goed.