annet1

“Villa Annet”, naar haar functie ook wel “Pension Annet” genaamd, stond aan de Emmaweg 19. Met recht een ‘villa’, opgetrokken met bedeesde grandeur, smaakvol en juist daardoor indrukwekkend tegelijk. Ik zou graag willen weten wie er de architect van was.

Maar “Villa Annet” bestaat niet meer, het werd om wat voor reden dan ook van het duin afgeschoven, naar beneden het delletje in, waar de brokstukken voor de eeuwigheid werden bedekt met rondstuivende zanden. Nu staat er “Hotel Marie Rose”, een bouwwerk dat in een wat ondefinieerbare stijl is opgetrokken. Het heeft iets weg van de Normandische architectuurstijlkenmerken waar het gemeentebestuur van Noordwijk tegenwoordig zo happig op is. Maar het had allemaal een tikkeltje mooier gekund, ingetogener ook en smaakvoller. Ik wil niet weten wie er de architect van was.

Het is ook een wat rare manier van doen om huizen of villa’s meisjesnamen te geven. Waarom zou je dat doen? En waarom geen jongensnamen? Zijn gebouwen per definitie vrouwelijk? Als dat zo is en als Pension en Hotel afspiegelingen waren van hun oorspronkelijke naamgeefsters, dan was Annet een veel leukere meid dan Marie Rose.