fotoEr was rivaliteit tussen Noordwijk en Katwijk, een rivaliteit die honderden jaren in de geschiedenis teruggaat. Ze kwamen elkaar tegen, bij de berging van schepen voor de kust, in de strandjutterij en later bij de wedstrijden tussen Noordwijk en Quick Boys. Rivaliteit die soms tot excessen leidde: nog in de 19e eeuw werden Katwijkers door het Noordwijkse gezag op de bon geslingerd omdat ze het hadden gewaagd zeelieden te redden uit schepen die voor de kust van Noordwijk waren vergaan. En tijdens een derby tussen Quick Boys en Noordwijk op dat prachtige Nieuw-Zuid in Katwijk  haalden 2 Noordwijkers het in hun hoofd om de boulevard van Katwijk met één Katwijker schoon te vegen (de Katwijker moest daarvoor nog behandeld worden, de Noordwijkers werden door de rechter bestraft). En de chauffeur van de laatste bus van Noordwijk naar Katwijk moest zijn karos op roerige zaterdagavonden ook wel eens binnenrijden op de terreinen van de Noordwijkse politie, omdat het ding anders niet ongeschonden de gemeentegrens zou passeren. Van die dingen.

Maar de rivaliteit is wel zo ongeveer voorbij en behoeft ook niet verder gecultiveerd te worden. Toch nog één grapje, dat ik overigens vaker in Leiden dan in Noordwijk heb gehoord. Vraag: Het is geel en het gaat terug in de tijd. Wat is dat?" Antwoord: "De bus naar Katwijk." Bij sommige Leidenaren zal het antwoord ook wel eens "De bus naar Noordwijk" geweest zijn. Per slot van rekening was die ook geel en verder zat de Katwijkse bus (41) numeriek volledig ingeklemd tussen de 2 bussen (40 en 42) die naar Noordwijk reden, dus in ieder geval op die punten was er weinig verschil.