stefani1

Pierre Stefani werd geboren in 1938 in Frankrijk en hij is schilder. Strandschilder, een man die zich drie slagen in de rondte langs de westkusten van Europa beweegt om – afgemeten aan het aantal schilderijen dat van hem op internet figureert – vrijwel iedere zandkorrel in pasteltint vast te leggen. Van Callandsoog tot aan Noirmoutier in de Vendee, ongeveer die strook. Hij is – wederom afgemeten aan internetpublicaties – populair, razend populair, veel galerieën die met zijn werk pronken, veel veilinghuizen die hem in de aanbieding hebben, veel tot posters getransformeerde schilderstukjes, aardige prijzen, kortom Pierre zit in een niche waar die nooit meer uit zal of wil komen.

Niks bekend verder over hem. Er is een site die meldt dat Pierre gefascineerd is door de Nederlandse, Belgische en Normandische kusten, dat hij schildert in pastelkleuren met een heel fijn penseel, dat hij de luchten neerzet met het palletmes. Alleen maar olieverf op paneel, alles ingelijst of verposterd, alles gesigneerd.

Pierre moet op een dag ook in Noordwijk zijn geweest. Hij maakte daar bovenstaand  schilderij, Noordwijk Beach getiteld. Met de vervaarlijke betonkolossen verderop de boulevard. Gelukkig zat Pierre ver weg van die objecten en storen ze verder niet. Het geel op de voorgrond is mooi. De prijs – € 680 – lijkt me aan de hoge kant, want heel bijzonder vind ik het allemaal niet en groot is het werkje ook niet,13 bij 18 centimeter. Hieronder nog een ander schilderij, hetzelfde Noordwijkse strand, de andere kant op geschilderd.

Stefani2

Het is allemaal onmiskenbaar Noordwijk, net zo onmiskenbaar als de strandgezichten van Max Liebermann, waarover ik al eerder berichtte. Die Max is mij eigenlijk lieber. Misschien ook wel omdat het Noordwijk dat hij schilderde mij eigenlijk ook lieber is. Maar dat laatste is natuurlijk niet de schuld van Pierre.