foto

Hij was in Geraardsbergen geboren in 1878 en stierf in 1951 in Steenbrugge. Belg in hartkwaal en nierstenen, ofschoon het onduidelijk is of hij nu Vlaming was of Waal. Geraardsbergen ligt op de taalgrens en je kunt voor hetzelfde geld in Gaumont ter wereld komen, óók Geraardsbergen, maar dan in het Frans. Van Albert Lefebvre is überhaupt niet veel bekend, vrees ik. Hij zat op de kunstacademie in Antwerpen, reisde voor de Eerste Wereldoorlog naar Parijs en na de Eerste Wereldoorlog naar Rome en Athene. En tussendoor zat hij in Nederland, waarschijnlijk op de vlucht voor de dolgeworden Teutoon die van met name Vlaanderen een onherbergzaam slagveld maakte.

In 1919 maakte hij dit schilderij, het heette simpelweg ‘Noordwijk’ en hoewel het niet groot is (10 bij 18 centimeter) heeft hij er toch een paar flinke klodders verf aan besteed. Meer klodders dan er tulpen op het veld stonden. Het kost 275 euro bij C-Art and Design, een internet-galerie, waarvan ik niet eens weet waar die zich niet-virtueel bevindt.

Ene Gaston Imbo schreef een boekje over hem, waarvan de titel wel nieuwsgierig maakt: Albert Lefebvre (1878-1951): Luminist-Pointillist-Godzoeker. Die God zal hij in Noordwijk wel niet gevonden hebben. Anders was hij nooit teruggegaan.