In NRC-Handelsblad van 23 maart 2023 staat een uitgebreid artikel over de Leidse portretschilder David Bailly (1584-1657). Dit naar aanleiding van de tentoonstelling “David Bailly – Tijd, dood en ijdelheid” in Museum De Lakenhal in Leiden. De tentoonstelling is toegespitst op een bijzonder schilderij, dat veel vragen oproept: “Vanitasstilleven met portret van een jonge schilder” uit 1651. Tal van exegeten hebben geprobeerd dit schilderij nader te duiden, ook de NRC doet er hevig aan mee, zonder dat alle mysteries voor 100% worden opgelost. De zeepbellen en kaarsen die verwijzen naar vanitas (‘ijdelheid’), de verfijnde techniek, de vele portretten en het verhaal van de schilder zelf; er is veel in te ontdekken en toch wordt het niet ontdekt.

Ik weet nu al dat ik binnenkort naar Leiden ga om dit meesterwerk te aanschouwen, maar voor nu iets anders. Het hele verhaal over David Bailly zou in het Noordwijkblog geen enkele relevantie hebben, ware het niet dat er bij David deels ook Noordwijks bloed door d’adren stroomt: Want hij werd vermoedelijk in 1584 geboren als 4e kind uit het huwelijk van Pieter Bailly uit Antwerpen en ….. Willempje Wolphaerdsdr uit Noordwijk. Over haar kan ik helaas niets terugvinden. Feit is dat zij naar haar huwelijk direct verkaste naar de Steenschuur in Leiden en – voor zo ver bekend – geen verdere sporen in Noordwijk achter liet.