Het schilderij is van de hand van Geesje Mesdag-van Calcar (1850-1936) en het heet “Gezicht op Noordwijk vanaf het duin.”

“Geesje Mesdag-van Calcar  kreeg aan de academie Minerva in Groningen haar kunstopleiding, die zij afsloot met een stage bij P.J.C. Gabriël. Zij trouwde met collega-schilder Taco Mesdag (1829-1902), broer van de bekende Haagse-Schoolschilder Hendrik Willem Mesdag. Na hun huwelijk verhuisden ze van Groningen naar Den Haag, waar ze lid werden van de kunstenaarssociëteit Pulchri Studio. Geesje exposeerde regelmatig en zette zich in voor andere vrouwelijke kunstenaars.” Zo staat het in de toelichting op de veilingsite (het doek is inmiddels al geveild).

Komen we terug bij het schilderij: met twee kerken en een molen zou het heel goed Noordwijk hebben kunnen zijn, zij het dat de afgebeelde kerktorens volstrekt niet overeenkomen met de werkelijkheid. De toren links lijkt meer op de kerk van Scheveningen dan op die van Noordwijk. Kortom: het is nog maar de vraag of het hier ‘een gezicht op Noordwijk’ betreft. Scheveningen is in die zin ook logischer, omdat de hele schilderende familie Mesdag juist aan die plek de handen en kwasten vol had (en mij overigens überhaupt niet bekend is dat ook maar één Mesdag ooit naar Noordwijk kwam).

Wijsmuller deed het allemaal wat herkenbaarderderder (maar ja van hem is het zeker dattie in Noordwijk was): “Duinpad bij Noordwijk Binnen”