De foto wordt te koop aangeboden op Ebay en om te voorkomen dat iemand ‘m digitaal inpikt (waardoor aankoop overbodig wordt) heeft de verkoper er alvast maar een rode streep doorheen getrokken. Ik zit er niet mee. De foto komt waarschijnlijk uit een (Duits) familiealbum, maar heeft geen nadere toelichting meegekregen.

Hotel-Café-Restaurant “Casa Mare” was indertijd bezit van Jaap Exter, die later “het Zeepaardje” begon. Ten opzichte van de oorsponkelijke villa die ‘Casa Mare’ was is er veel veranderd. De villa werd indertijd gebouwd door Paul Cassirer, een kunsthandelaar, annex uitgever uit Berlijn. Hij was niet de minste, in Berlijn niet en in Noordwijk niet: hij ontving hier regelmatig bekende Duitse schilders als Max Slevogt en Max Liebermann en ook semi-autochtoon Leo Klein von Diepold zal er welderis op de thee zijn geweest.

Het op de foto betegelde en ommuurde terras was vroeger een stukje pure duingrond, waar Liebermann en Slevogt wel eens zaten te schilderen.