De Volkskrant heeft bij gelegenheid van zijn 100-jarig bestaan een vaste rubriek, waarin 100-jarigen worden geportretteerd. Vandaag is het de beurt aan een vitale en levenslustige Ans Klein Staarman-Braun, die op 23 juni 1922 in Noordwijk aan Zee geboren werd. In het interview dat de Volkskrant met haar had, vertelt ze niet veel over haar jeugd in Noordwijk, behalve dan dat haar ouders ieder hun eigen winkel hadden, naast elkaar, in Noordwijk aan Zee. Vader een drogisterij, moeder een manufacturenwinkel. De drogisterij stond ‘tegenover het Palace Hotel, dat staat er nog steeds’ (Ans moet lange tijd niet meer in Noordwijk zijn geweest). In de oorlog werd de familie Braun geëvacueerd naar Hoogeveen, omdat er zo ongeveer voor hun deur een mijnenveld werd aangelegd ‘om de mensen op afstand te houden.’

Meer komen we via Ans niet over Noordwijk te weten, helaas. Ik ga op zoek naar die ouders: dat waren Valentijn Philippus Braun (die om onnaspeurlijke redenen ‘De Kukirol’ werd genoemd). Hij was geboren in 1892 in Noordwijk en stierf in 1959 te Maarssen. Hij trouwde Cornelia van Sambeek uit Santpoort en zij bestierde blijkbaar het manufacturenwinkeltje.

Als ik een poging doe om drogisterij en manufacturenwinkel te traceren op oude foto’s, dan kom ik niet veel verder dan onderstaande foto, waar de drogisterij van Duijster nog gevestigd is in het latere postkantoor tegenover het Palace Hotel. Duijster betrok later een ander pand, aan de andere kant van de Hoofdstraat (De Punt). Mogelijk dat Braun toen de winkel tegenover Palace heeft overgenomen? Maar waar was dan het aanpalende manufacturenwinkeltje? We zouden het Ans Kleine Staarman-Braun kunnen vragen, maar als zij denkt dat het Palace Hotel er nog steeds staat, zullen we niet veel wijzer worden, vrees ik.