Beeld van de vliegerwedstrijd die werd gehouden op 10 en 11 augustus 1915 in Noordwijk aan Zee. Er deden 65 kinderen aan mee, maar grotendeels kinderen van badgasten: voor Noordwijkse hummeltjes was er weinig eer weggelegd. De organisatie was in handen van ene H. van Batenburg en ene mejuffrouw Rika Pobak (dat zal wel Polak hebben moeten wezen). Van Batenburg was blijkens een bericht in de krant gast van het Oranje Hotel. En verder was volgens dat bericht aan ene kapitein Steffenson om de ‘compies-muziek’ gevraagd. Wie Steffenson was moet ook in het onbekende blijven hangen en dat geldt nog meer voor de term ‘compies-muziek’. Joost mag weten hoe dat geklonken heeft.

Bij de prijswinnaars ontwaren we in de categorie ‘aardigste vliegers’ één Noordwijker: Jacobus/Jaap – De Scheve – van Exter, die later nog een bekend horecaman werd in Noordwijk (Casa Mare en ’t Zeepaardje) en wat al niet meer.  Je bent een echte Noortukker azzie Jaap tussen al het grut op de foto kunt detecteren.