Ron komt met deze onbedaarlijk bijzondere foto aandragen op JBEEN. Oudere man en vrouw, waarschijnlijk een echtpaar, op het Calisplein in Noordwijk aan Zee ergens tussen 1890 en 1900 in, schat ik zo. De dorpspomp staat nog wat meer naar het centrum van het plein (hij zou later meer opschuiven naar rechts). Bijzonder is wat mij betreft dat nu eens niet het Calisplein zelf centraal staat, maar die twee mensen op de voorgrond.

De foto is van de hand van Johannes Eliza Rombouts (1843-1913) en bevindt zich in de collectie van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam (dat de foto abusievelijk in spiegelbeeld afdrukt, maar daar hebben we hierboven wat op gevonden). Aan de site van dat museum ontleen ik de volgende informatie over Rombouts:

Hij werd geboren te Ingen en opgeleid tot apotheker en drogist in Arnhem. Zijn opleiding sloot hij af in 1863 waarna hij zich in 1866 in Velp vestigde, waar hij in de apotheek van zijn vader werkte. In 1870 behaalde hij zijn kandidaatsexamen in Leiden. Rombouts kende een arbeidzaam leven; vanaf 1871 gaf hij les aan de Burger Avondschool, de Hogere Burgerschool, het Gymnasium en de kweekschool voor onderwijzers. Vanaf 1873 was hij werkzaam aan de middelbare School voor meisjes in Amsterdam, gaf botanie en scheikunde aan de Tuinbouwschool Linnaeus te Watergraafsmeer en scheikunde aan de machinistenschool. In 1907 stopte hij met werken en vestigde zich in Scheveningen. Tussen al zijn werkzaamheden als leraar door, wist hij tijd te maken om te promoveren, artikelen en boeken te schrijven en vooral ook in zijn vrije tijd te fotograferen.