
Het bijschrift bij deze kaart op marktplaats luidt: “Plaatje opgeplakt op Orderkaart”, maar veel blijft onduidelijk. Waarom was dat plaatje op die orderkaart geplakt? En de datering is ook niet helder. En de afzenderij al helemaal niet.
Kortom: vaag.
De ‘mijnheeren’ Demblon & Verset vormden een firma die zich bewoog op het vlak van electrische installaties, want de omschrijving op ander postpapier van de firma luidt “Ateliers de Constructions Electriques de Charleroi.” De firma had een winkel aan de Gerardstraat in Antwerpen, maar als je verder zoekt blijkt diezelfde firma daar ook een ‘salle d’exposition d’ameublements’ uit te baten.
Kortom: nog steeds vaag:
Wat deden die ‘mijnheeren’ Demblon & Verset nu precies en wat was nou de bedoeling van dat kaartje met het beeld van Noordwijk erop?
Het blijft allemaal in raadselen gehuld…………

Het raadsel een beetje beter aangevuld….
Het echtpaar Demblon – Verset leefde te Antwerpen (BE) waar ze gehuwd zijn op 10 september 1870. Hij, François Joseph Demblon, is geboren in Seraing (BE) op 05 mei 1833 en overleden te Antwerpen op 18 april 1902. Hij was maritiem ingenieur. Zij, Eugenia Ludovica Stephania Verset, werd geboren te Antwerpen op 31 januari 1846 en is gestorven te Antwerpen op 10 juli 1915. Eugenia Verset was de dochter van Petrus Josephus Verset en Henrica Josepha Breard. Petrus Josephus Verset wordt in 1836 vermeld als koopman in kolen. Op het kerkhof in Berchem bij Antwerpen bestaat nog steeds hun grafmonument. Het koppel Demblon-Verset had onder andere een zoon, Augustus Franciscus Henricus Demblon. Hij was electrisch ingenieur en werkte een tijd bij de firm Basteijns en Compagnie te Antwerpen (1904). Tijdens wereldoorlog 1 leefde hij in Engeland. Zijn kinderen volgden school in Farnham. Hij was van 1914-1919 attaché R.A.M.C. Hij was ook eerste assistent radiograaf aan het Queen Alexandra Military Hospital in London en Chef radiograaf van het Frensham Hill Military Hospital van het G.O.G. van Aldershot. Tijdens het interbellum was hij ook fabrikant van electro-medische apparatuur en X-Ray toestellen. Ik heb nog in mijn bezit een factuur van zijn onderneming daterend van 29 april 1925. Het adres is daar nog Rue Gérard 16 in Antwerpen. Vooraan waren de toonzalen en achteraan het atelier. Hij was ook fabrikant in electrische verlichting. Later Hadden zijn een lustreriewinkel in de Quelinstraat in Antwerpen. Ergens in de jaren 1930 zijn ze met drie van de vijf kinderen uit België vertrokken en zijn naar Lissabon, Portugal gaan wonen en in 1942 zijn ze vandaar verder verhuisd naar Zuid-Rhodesië. Hij is gestorven te Gweru (huidige Zimbabwe) op 21 november 1962.
Er bestaan nog meer postkaarten over de toonzalen en atelier Demblon Verset.
Jullie vermelden ook ander postpapier met vermelding ” Atelier de Constructions Electriques de Charleroi”. Dat kende ik niet tot dusver. Ik zou het zeer op prijs stellen om hiervan een copie in pdf te bekomen, indien mogelijk. Augustus Demblon zijn grootvader Petrus Jesephus Verset is geboren in Jumet bij Charleroi. Dat geeft wel een link…
Wat Noordwijk hier komt doen, is voor mij ook een raadsel. Augustus Demblon was gehuwd met Maria J.A.G.F. Willems. Misschien kwamen ze daar geregeld op vakantie? Ik weet het (nog) niet…. Het koppel Demblon – Willems had onder andere een zoon, Maurice M.A. Demblon, die als soldaat op 28 mei 1940 te Slijpe (BE) gevallen is voor het vaderland. Hij was mijn grootvader, naar wie ik ook genoemd ben.
Maurice R.A. Demblon
Veel dank. Boeiende info.