Bill zijn opa, Willem Duindam (1890-1960) was visser op de vloot die vanuit Maassluis uitvoer. En iedere keer dat dat gebeurde stuurde hij een kaartje naar zijn verloofde in Noordwijk, Jacoba (‘Jaapie’) van Duijn. Op 18 december 1913 trouwde hij met haar en ze zouden binnenkort 107 jaar zijn getrouwd als Jacoba niet al in november 1918 als gevolg van de Spaanse griep was komen te overlijden in de leeftijd van slechts 29 jaren (en Willem het leven ook nog wat langer had uitgehouden).

Willem hertrouwde op 24 februari 1921 met het jongere zusje van Jacoba, Dirkje (1892-1963). Dirkje en Jacoba waren dochters van Leendert van Duijn (ook een vissersman) en Leentje Hazenoot, die ook wel “Leentje van Berte” werd genoemd of kortweg “Lange Lena”.

Jacoba woonde blijkens de adressering van de kaart in bij de Weduwe B. Hazenoot. Die weduwe was Maartje Ammeraal (1836-1914), die getrouwd was met Bert Hazenoot (1834-1882). Ze staat te boek als winkelierster in de Hoofdstraat (nommer 105), maar wat voor nering ze precies had, weten we niet. Behalve dat ze misschien de winkel voortzette van haar vader Leendert Admiraal die te boek staat als ‘schulper’ (?), voerman, landbouwer, schoenmaker én koopman (maar dan weten we nog niks).

Enfin, deze gegevens, die ik ontleen aan de prachtige site van Hans Montanus, geven toch iets meer kleur aan die kaaretjes van Willem Duindam aan ‘zijn’ Jaapie van Duijn (met dank aan Bill).