Op deze wat onvolkomen kaart van Nieuw Holland, later ‘New York’ vind je een klein stukje Noordwijk terug. De Wikipedia schrijft: “Noortwijck, ook wel bekend als Greenwijck (van de houtsoort grenen), was een nederzetting in Nieuw-Nederland. Noortwijk werd vanaf 1629 bewoond. De nederzetting begon als tabaksplantage van directeur-generaal Wouter van Twiller. Het staat tegenwoordig bekend als Greenwich Village.” Ik heb er wel eens eerder over geschreven. Klik hier.

De kaart is ‘onvolkomen’ omdat het lijkt alsof Noortwijck of Greenwijck op Long Island (’t Lange Eylandt) lag, maar in werkelijkheid lag het op Manhattan, op de plek dus dat we nu kennen als Greenwich Village of liever nog ‘The Village’. De ‘onvolkomendheid’ moge ook genoegzaam blijken uit het feit dat de Atlantische Oceaan op de kaart nog ‘Noordt Zee’ heet. In de beste Trumpiaanse traditie mogen we dat wel ‘een alternatief feit’ noemen 🙂