Licht und Schatten (Licht en Schaduw) was een geïllustreerd literair-artistiek tijdschrift met expressionistische kenmerken, dat in München en Berlijn werd gepubliceerd van 1910 tot 1916 , aanvankelijk wekelijks, daarna maandelijks. Het blad werd gemaakt op initiatief van de in Hannover gevestigde drukker Josef Molling. De uitgever en hoofdredacteur van het (landelijke) tijdschrift was de schrijver, theatercriticus en satiricus Hanns von Gumppenberg , die onder het pseudoniem Jodok of Immanuel Tiefbohrer ook de aandacht had getrokken als een notoire onruststoker.

Al voor de eerste editie liet Molling zijn hoofdredacteur in 1909 een wedstrijd houden met verschillende hoofdprijzen tussen 1.000 en 1.500 mark om “jong talent” te vinden. De jury, waaronder Thomas Mann , ontving al snel meer dan 1.000 brieven. Vanaf het begin kon Licht und Schatten terugvallen op een aantal van de grootste namen, die de Duitse literaire wereld te bieden had naast Thomas Mann, zijn broer Heinrich Mann , Hermann Hesse en Christian Morgenstern , Stefan Zweig en Vicky Baum. De uitstekende reputatie van het tijdschrift Licht und Schatten, dat evenveel belang hechtte aan kunst en literatuur, werd ook gevoed door illustraties van kunstenaars als Alfred Kubin , Käthe Kollwitz , Carl Spitzweg , Max Liebermann en Lyonel Feininger (bron Wikipedia).

Editie nummer 30 uit 1912 (2e Jaargang) bevatte onder meer deze tekening van Max Liebermann, kortweg getiteld “Noordwijk Abend”: