Architect Jacob van den Ban bouwde aan het begin van de vorige eeuw tal van schitterende villa’s en kantoren in Haarlem en omstreken. Daaronder in 1902 een gebouw voor de NV Melkinrichting “Hartenlust” op de hoek van de Kruisweg en Parklaan in Haarlem (het pand staat er nog steeds te pronk!). Wat er met de melkinrichting aan de hand was, weet ik niet, maar in 1917 ging het geheel in een openbare verkoping bij makelaarskantoor Corn. de Vlaming en L. Backer uit Amsterdam.

“De Tweede Hollandse Maatschappij van Levensverzekeringen” werd de nieuwe eigenaar, maar niet dan nadat die er een hele verdieping op had laten zetten, of liever ‘er tussen’. Want de hele dakpartij werd met grote hijskranen de lucht in getild, waarna er in de ontstane ruimte een nieuwe verdieping werd gebouwd. Zo spectaculair hebben we het hier nog niet gehad.

Twee Noordwijkse bedrijven hadden wel belangstelling voor het pand, althans, zij vroegen bij voornoemd makelaarskantoor de catalogus op. Het ging om aannemersbedrijf Alkemade uit de Kerkstraat en het bedrijf voor grondboringen Reekers aan de Voorstraat. Wat Alkemade en Reekers met het gebouw aan wilden is niet duidelijk, maar zij visten hoe dan ook achter het net (als ze al geboden hadden). Het pand ging naar ene Beccari uit Haarlem en vervolgens kwam er dus die levensverzekeringsmaatschappij in. De briefkaarten waarmee ze zich tot De Vlaming en Backer wendden duiken nu op op marktplaats.nl.

En ja, het gebouw staat er dus gelukkig nog”: