De foto is – gezien de staat van Pension Noordzee op de achtergrond – genomen rond 1907/1908, vermoed ik. Spelende kinderen op het strand, zo veel is wel duidelijk. Maar bijzonder is hier de aanwezigheid – helemaal links – van Charles Olke van der Plas, die later voor Nederland nog een belangrijke diplomatieke en bestuurlijke rol zou spelen in het Midden-  en Verre Oosten. De wikipedia doet het in het Engels:

Charles Olke van der Plas (1891, Buitenzorg – 1977, Zwolle) was an administrator in the Dutch East Indies colonial government who served as the Governor of the state of East Java from 1936 to 1941. He joined the Dutch civil service in 1908 and served as the Dutch consul to Jeddah in Saudi Arabia. Van der Plas was influenced by the Dutch Islamicist scholar Christiaan Snouck Hurgronje and became an expert in Indonesian society and politics, Islam and Arabic. Following the Japanese occupation of Indonesia during World War Two, he served as a member of the Netherlands Indies Civil Administration. Van der Plas played an important role in establishing the State of Madura, a constituent state of the federal planned Republic of the United States of Indonesia.

Een uitgebreider cv van Van der Plas is hier te vinden (ook nog in het Nederlands!).

NOTA BENE: Onvergeeflijke misgreep, Het pension op de achtergrond was niet Pension Noordzee, maar het pension van Hugo Hoek (met dank aan Jaques 🙂 )