Er zijn beelden die hier voorbij mogen blijven komen. Zo ook beelden van de Villa Nova. Een ware lieu de mémoire, dat in de geschiedenis van Noordwijk een onvergankelijke plaats heeft ingenomen, al is het ‘slechts’ – los van de monumentale waarde van het pand – door het leven hier van Albert Verweij en zijn familiaire en literaire coterie. Dat er ooit een College van B&W was en een door aannemers gedomineerde gemeenteraad, die het bestierden om het pand te laten afbreken is een onverjaarbare misdaad, waarvoor alsnog (en posthuum, vrees ik) lijfstraffen dienen te worden uitgesproken. Maar ja.

Dirk Bedijn, de visboer uit de Zandvoortsestraat, was één van de weinige Noordwijkers die wél om het pand en de geschiedenis ervan gaf. Hij schilderde het nog voordat deze plek, dit pand en de geschiedenis ervan even integraal als pijnlijk ten onder gingen.