Eind 1977 stuitte ik op een artikel in ‘De Telegraaf’ [bij toeval, want Ons-Soort-Van-Mensen leest die krant natuurlijk niet]. Het was van de hand van Jan Spierdijk (de onvolprezen ‘Koos Tak’), en het betrof een bespreking van Francis Steegmuller’s boek ‘Yours Isadora, the Love Letters of Isadora Duncan and Gordon Craig’. Met name viel op dat deze ID een tijdje in Noordwijk aan Zee had vertoefd om daar een kind te baren, Deirdre, geboren uit haar verhouding met de Britse toneelontwerper Edward Gordon Craig. Dat gebeurde in de nazomer van 1906, in Villa Maria, ergens in de Zuidduinen.

Het boek had ik snel in bezit en ik las het in één adem uit. Een wereld opende zich. In het boek was zowaar een detailfoto opgenomen van Villa Maria en ik vertrok per ommegaande naar de Zuidduinen om deze heilige plaats te lokaliseren. Vrij snel succes: aan de Beethovenweg, vlak achter Residence Rembrandt bevond zich het huis, hoog boven op het duin, en het was nog vrijwel geheel intact. Voor mij werd het door de jaren heen een bedevaartsoord, en toen het uiteindelijk een keer te koop stond, voelde ik extra vibraties [die onmiddellijk weer verdwenen na het horen van de vraagprijs.

Maar de beroering was gewekt en ik toog ter aanvullende bedevaart naar Parijs waar ID eveneens gewoond had en waar ze uiteindelijk op Père Lachaise begraven ligt, naast haar zoontje Patrick (geboren uit haar verhouding met naaimachinefabrikant Paris Singer), en schuin boven de in Noordwijk geboren Deirdre (zie foto). In de Rue Chauveau was van haar oude huis niet veel meer terug te vinden. Alleen een foto nog kon ik bemachtigen bij een persfotowinkeltje in de Rue de la Seine. Later nog in San Francisco, waar ze geboren was [geboortehuis overigens ook verdwenen] en in Grünewald/Berlin, waar ze haar befaamde Duncan Dance School had gehad. Ook in de Rue de la Seine: de Académie Raymond Duncan, een voorgevel met die naam erop. Raymond was de broer, die later als dorpsgek een Griekse priester placht uit te beelden, op de Place St. Germain in de late jaren vijftig tot vermaak van voorbijgangers en clientèle op het terras van Aux Deux Magots amuserend.

Het huis in Noordwijk staat er nog steeds, in NRC-Handelsblad schreef Jessica Voeten er ooit een mooi verhaal over, nadat ik haar desgevraagd op het goede spoor had gezet. Later nog een kopie van de Noordwijkse geboorteakte van Deirdre kunnen bemachtigen, waar het kind nog simpel ‘Duncan’ wordt genoemd, omdat de naam Deirdre (‘speling van het lot’) haar toen nog niet was opgeplakt. Aangever: de oude Noordwijkse huisarts Hadriaan van Nes, die bij de bevalling geassisteerd had (door Katherine Scott – bij de bevalling aanwezig – getypeerd als ‘the local butcher’).

Voor het eerst gepubliceerd: 7 november 2005