sssssssssssssssssssssssssssssssssss

Van architecten is doorgaans wel bekend dat zij graag leentjebuur spelen bij collega-architecten, soms op het schaamteloze af. Er zijn ook architecten die leentjebuur spelen bij zichzelf. Of het te maken heeft met luiheid of een gebrek aan creativiteit? In ieder geval viel ook mijn favoriete architect H.J. Jesse wel eens ten prooi aan enigerlei vorm van gemakzucht.

Hij bouwde in Noordwijk onder meer de Villa Duna aan de Pickéweg en zette er beneden aan de voet van de villa een aanbouwsel tegenaan dat grote overeenkomsten vertoont met de aanbouw die hij aan zijn eigen woning – De Keet – vastplakte. Dat prachtige huis met werkruimte staat nog steeds aan de Rijnsburgerweg in Leiden. Het aanbouwseltje eveneens. Van de Villa Duna is niets meer over, alle frutsels en fratsels zijn ook verloren gegaan.

de keet