peep2

Hubertus Peeperkorn (Alkmaar 1876 – Noordwijk 1956) staat op de site van Hans Montanus te boek als kastelein, hotelhouder en banketbakker. Meest prominent moet dat ‘hotelhouderschap’ zijn geweest, want zijn naam straalde van de gevel van Hotel Centraal aan de Hoofdstraat in Noordwijk aan Zee. Dat hebben we eerder zien langskomen. Blijkens een ander opschrift op de gevel ging het hier ook nog om een bedrijf dat aan catering deed, annex maaltijdbezorging.

Hoe dan ook: Hubertus Peeperkorn kwam oorspronkelijk uit Alkmaar en soms moet hij in zijn dromen aan de Hoofdstraat nog wel eens zijn afgedreven naar zijn geboortestad. Want nu duikt om invaluable.com een schilderij op (zie hieronder) van de hand van Ludolph Berkemeier van de Kaaswaag in Alkmaar. Het bijschrift vermeldt onder andere: “Commissioned by H.H.M. Peeperkorn, owner of Hotel-Café Restaurant Centraal in Noordwijk at the time, who originally came from Alkmaar.” Ik vermoed dat het schilderij in opdracht van Peeperkorn tot stand is gekomen en dat het ooit een melancholieke plek had aan de hand van diens Noordwijkse woonkamer of misschien wel achter de toog van Hotel Centraal. Nu is het dus te koop. Bieden vanaf 500 euro. 

peep