vv1

De pensions Ozon en Belvedère – ik heb het er wel eens eerder over gehad – leken verdacht veel op elkaar. Die verdenking was terecht, want het blijkt nu te gaan om één en dezelfde bouwheer, die beide pensions ontwierp: Herman Liefferink (1878-1941). Deze architect was nog een Noordwijker ook, want geboortig uit de Noordwijkse (huis)schilder Gerrit Liefferink en Leida Uilenreef. Herman Liefferink was naast architect ook nog eens rentmeester op het landgoed Offem, gemeenteraadslid en wethouder en nog tal van andere maatschappelijke functies.

Kortom, Belvedère en Ozon waren zo Noordwijks als de pieten en niet alleen omdat beide pensions in Noordwijk stónden.

Herman Liefferink stierf in 1941. Ozon en Belvedère zijn inmiddels ook ten grave gedragen.

vv2

Herman Liefferink bouwde ook wel simpeler gebouwen dan Ozon en Belvedère. Zo ontwierp hij een clubhuis, annex herstellingsoord op de rand van de Koepelweg, uitkijkend over het Vinkenveld. Recht-toe-recht-aan zonder poespas:

clubhuis