KOEP1Het bijschrift vermeldt dat het hier de Koepelweg betreft. Ik twijfel, maar van verschillende zijden wordt mij verzekerd dat het toch echt de Koepelweg is, bovenaan het kluchie vanaf de Oude Zeeweg. Ik stond op het verkeerde been, vreesch ik, want ik keek richting de Oude Zeeweg, maar het is precies andersom.

De villa op de foto moet dan het Zomerhuis Zonnewende, zijn dat in 1915/1916 werd gebouwd naar een ontwerp van de architect Th. W. Rueter in opdracht van ene P.H. van Reedt Dortland. Deze Van Reedt Dortland komen we veel tegen in de annotatie van letterkundige werken, maar onduidelijk blijft wat diens eigen achtergrond precies was. Nog meer leentjebuur spelend bij Noordwijkse Huizen, die het ook wel niet zelf verzonnen zal hebben:

Op 13 augustus 1915 is de bouwvergunning verleend en op 19 april 1916 waren de bouwwerkzaamheden van dit zomerhuis in de duinen voltooid. Het huis heeft één bouwlaag en één verdieping onder een groot rieten wolfdak. In de voorgevel liggen ter weerszijden van de entree loggia’s met ingebouwde banken. Boven de entree loopt de gevel uit in een kleine houten topgevel.

rueter

En om nog enige verdere duiding te geven aan de precieze plaats van Zonnewende, deze foto van Ron:

aaa.jpg

Er is – by the way – inmiddels een nieuw ‘Zonnewende’: een appartementsgebouw aan de Zuidboulevard: andere plek, andere stijl. Niet beter

zonn