Oude visser (1).jpg

Twee portretten uit circa 1858, waarschijnlijk van een visser en zijn vrouw. Beide portretten bevinden zich in de collectie van (het schitterend verbouwde) Museum De Lakenhal in Leiden. Daar schrijft men Noordwijk of Noordwijkerhout toe als woonplaats van dit echtpaar.

Beide werken zijn van de hand van Alexander Hugo Bakker Korff (Den Haag, 31 augustus 1824 – Leiden, 28 januari 1882) over wie we in de Wikipedia het volgende lezen.

Bakker Korff trad als jongeling in de leer bij Cornelis Kruseman en Huib van Hove, om in 1841 naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag te gaan, een opleiding die hij voltooide aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen onder Gustaaf Wappers en Nicaise De Keyser. In die periode schilderde hij vooral Bijbelse en mythologische taferelen in de stijl van de Belgische romantiek.

In 1856 keerde Bakker Korff terug naar Nederland, vestigde zich te Leiden en legde zich toe op het enigmatische genre dat hem bekend zou maken: burgerlijke genretaferelen en interieurwerken op klein formaat, vaak met oudere vrijsters waarvoor meestal zijn moeder en twee ongetrouwde oudere zussen model stonden. Ze waren doorgaans gekleed in gedateerde achttiende-eeuwse kleding, vol bibelots, ouderwetse kledingstukken waarvan Bakker Korff een aanzienlijke verzameling bezat. Zijn werken werden indertijd wel “Bakker Korffjes” genoemd. Qua sfeer doen ze denken aan Hildebrands Camera Obscura. Vaak hebben ze een humorvolle, soms ironische ondertoon, die geaccentueerd wordt door zorgvuldig gekozen titels.

Bakker Korff was lid van de Haagse Pulchri Studio. Na een succesvolle tentoonstelling in Brussel kreeg hij in 1870 de Belgische Leopoldsorde uitgereikt. Tot zijn leerlingen behoorden Dirk Leonardus Kooreman, Jan Hendrik van Rossum du Chattel, Elias Stark, Jan Jacob Zuidema Broos en Mathilde Tonnet. Hij overleed in 1884, op 57-jarige leeftijd.

Het werk van Bakker Korff bevindt zich in de collecties van onder andere het Rijksmuseum te Amsterdam, het Teylers Museum te Haarlem, het Dordrechts Museum, Museum De Lakenhal te Leiden en het Frans Hals Museum te Haarlem.

In Leiden is een straat naar hem genoemd.