tb1

De kaart ging in 1917 vanuit Noordwijk aan Bernard Christiaan Ter Braak in Eibergen. Per adres: Gerhard Pieter Ter Braak, notaris aldaar. Bernard Christiaan was toen 18 jaar oud en de zoon van Gerhard. Deze Ter Braken vormden de notariële tak van een familie, die ook een medicinale tak kende. Uit deze tak stamde de schrijver en cultuurcriticus Menno ter Braak (1902-1940),  De onderlinge verstandhouding tussen deze twee takken was alleszins hartelijk. De kaart aan Bernard Christiaan zou derhalve zeer wel afkomstig kunnen zijn geweest van diens neef Menno, alleen is het dan de vraag wat Menno in 1917 uitspookte in Noordwijk. Er zijn geen verdere aanwijzingen voor zo’n verblijf, behalve dan dat het handschrift op de kaart – met enige vluchtigheid in vergelijking – wel aan Menno zou kunnen worden toegeschreven. Hij zou toen volgens de afzenderij verbleven hebben in de Villa Elizabeth, toen nog onderdeel van Huis ter Duin aan de tegenwoordige Zuidboulevard. Vast stat in ieder geval dat Menno in 1939 nog eens terug zou keren naar Huis ter Duin om aldaar de grote Duitse schrijver Thomas Mann te ontmoeten. Dat hebben we al wel eens eerder beschreven.

Op de kaart werd nog wel aangetekend waar ‘oom en tante’ logeerden (in Sole Mio) en waar het huis van een beroemde zanger stond (Jaques Urlus).

Menno_ter_Braak
Menno Ter Braak 1902-1940