76f954f5-d691-49e0-b2df-31c81a6d6559-1878x1080

Enkele jaren geleden vierde Antiquariaat Moby Dick zijn zoveelste jarig bestaan met de uitgave van een brochure over speelfilms die in Noordwijk waren opgenomen of die anderszins een band met Noordwijk hadden. Eén film ontbrak in dat overzicht in ieder geval:

De filmer Louis van Gasteren maakte in zijn carrière naast vele documentaires 2 speelfilms, waaronder de film “Het Huis” in 1961. Het werd een veelgeprezen film naar een scenario van Jan Vrijman. De film is geïnspireerd op de klassieker Hiroshima Mon Amour van Alain Resnais. De film toont in flarden, niet chronologisch en zonder dialoog wat zich tussen 1900 en de afbraak in 1950 afspeelt rondom een kapitale villa in Bloemendaal. De muren van het huis zijn getuige van het lief en leed dat zich bij twee generaties afspeelt waaronder overspel, geboorte en zelfs moord. In de film waren rollen weggelegd voor o.m. Shireen Stoker en Lex Goudsmit, maar ook voor een zevental Noordwijkers, dragers van de begrafenisvereniging Sint Barbara. Het waren W. de Haas, C. Hogenelst, J. Verhoeven, J. de Haas, C. van der Zalm en B. van der Zalm, alsmede Nic. Verweij. Ze begeleidden in de film een rouwstoet die voorbij een villa in Bloemendaal kwam, ‘het huis’ in de film.

De Noordwijkers hadden voor de gelegenheid hun mooiste zwarte pakken, hun lange met zilveren tressen versierde jassen en hun hoogste hoeden uit de kast gehaald en maakten schitterende plaatjes.