hommel

“Einschreiben” stond er op de envelop, dus de brief moest ‘aangetekend’ worden verzonden. Dat gebeurde op 14 augustus 1941 op het postkantoor aan de Oude Zeeweg in Noordwijk aan Zee. Ik weet niet waar of dat postkantoor dan gestaan moet hebben, maar goed.

De envelop droeg voorts de sporen van de zoetwarengroothandel van ene Walter Hommel uit Leipzig en hij ging aan mevrouw Elfriede Hommel. Douane en censor maakten zich intussen ook nog meester van dit poststuk, want het was oorlog en je wist maar nooit.

Wat er inde brief stond, weten we niet. Veronderstellingsgewijze zou je kunnen denken aan een Hommel, die met de Wehrmacht of de Kriegsmarine was ingekwartierd in Noordwijk en een brief stuurde aan zijn vrouw of zijn moeder Elfriede die in Leipzig was achtergebleven.

Het blijft gissen, zo lang niet iemand zijn of haar vinger opsteekt en ons de weg wijst naar in ieder geval Walter of Elfriede Hommel.  Het enige dat ik verder van Elfriede weet is dat ik eerder een brief aan haar heb onderchept, maar ook die maakte me niet veel wijzer. Klik hier.