800px-Henry_Hansen_1931cr.jpg

De Deen Henry Hansen (1902-1985) was een  wielrenner, die vooral bekend werd door zijn overwinning in wegwedstrijd over 165 kilometer tijdens de Olympische Spelen van Amsterdam in 1928.

De route bleef niet beperkt tot Amsterdam. Het parcours begon bij de Hembrug in Amsterdam (daar lag ook de finish) en ging vandaar via Spaarndam en Santpoort naar het Kopje van Bloemendaal. Vandaar zette de rit zich voort naar Zandvoort, Aerdenhout, De Zilk, Noordwijkerhout, Noordwijk, Rijnsburg en Wassenaar. Het keerpunt lag op de boulevard van Scheveningen en men ging dezelfde route weer terug.

Er deden 17 renners aan mee die met tussenpozen na elkaar startten, waardoor het voor de toeschouwers langs de route nou niet echt als een wedstrijd werd ervaren. Maar goed, Hansen won in een tijd van 4 uur, 47 minuten en 18 seconden. Tweede werd de Engelsman Southall die een dikke 7 minuten op Hansen moest toegeven. Derde werd Carlsson uit Zweden, maar die werd gediskwalificeerd omdat hij achteraf helemaal geen Carlsson bleek te heten. Daardoor schoof de Tifoos Grandi een plaatsje op.

De Nederlanders die meededen bakten er weinig van. Ene Buys werd op één na laatste op 20 minuten van de winnaar, maar dat kwam omdat hij op de heenweg al nabij Overveen door zijn fiets gezakt was. De Brabander Braspenning (“Koning van de Criteria” en “Keizer van de Smokkelaars”) werd op het parcours niet meer teruggevonden.

Hansen werd in 1932 nog wereldkampioen op de weg en tweede bij de Olympische Spelen van 1932 in Los Angeles. Buys is in de annalen van de wielergeschiedenis nergens meer terug te vinden.

Zo brandde de Olympische Vlam ook even in Noordwijk. Maar waar precies? Aannemelijk is dat de renners vanuit Noordwijkerhout via de Gooweg richting Noordwijk koersten, maar dan? De Nieuwe Offemweg bestond nog niet, dus op enig moment zou het parcours dan toch door de bebouwde kom van Noordwijk Binnen hebben moeten lopen. De hele Voorstraat af richting Rijnsburg? Een krantenbericht maakt gewag van “de Schuinschenweg in de gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout”, maar waar dat nu precies moest wezen…..

os2NOTA BENE: ik wor geattendeerd op het bestaan van de Schuine Laan of het Schuine Laantje. Dat begon aan de Gooweg en liep schuins door langs de route van de tegenwoordige Sint Jeroensweg. Dat zou heel goed kunnen. De vraag is alleen dan hoe het dan verder ging? Dwars door het dorp (Molenstraat, Bronckhorststraat, Douzastraat, Voorstraat, herenweg en verder)? Vormde de hele Sint Jeroensweg de Schuine Laan?