poort3

Als de overeenkomst wilt zien tussen de oude Laiterie in Noordwijk aan Zee en Café De Poort van Cleef in Noordwijk Binnen, dan ligt die overeenkomst bij één persoon: Klaas Ham. Hij exploiteerde aanvankelijk de in 1885 nieuw gebouwde Laiterie in een delletje aan de voet van het Huis ter Duin-complex. Maar er zat waarschijnlijk weinig loop in de zaak, want al na een paar jaar, om precies te zijn in juni 1888 verkaste Ham naar Noordwijk-Binnen, naar de Poort van Cleef in de Douzastraat.

poort2

Dat was tot dan toe een “Slijterij en Wijnhandel, tevens Handel in Bieren en Bronwateren.” Hoe lang K. Ham het heeft uitgehouden aan de Douzastraat is niet precies bekend. Maar in 1932 werd de tent geëxploiteerd door ene Antonie van Rijn, die er een comestibleszaak van had gemaakt. Klaas zal wellicht op onderstaande foto figureren, maar aanwijzen kan ik hem niet.

poort1