nsdap

Bijna 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog bestaat in Duitsland nog steeds een databank met daarop gegevens over verloren gegane kunstwerken. Doorgaans betreft het kunstwerken die op de een of andere manier behoren tot de categorie ‘roofkunst’, werken die door de Nazi’s ontvreemd zijn. Er staan ook enkele werken van Max Liebermann op, waaronder enkele van zijn Noordwijkse schetsen/schilderijen.

Vreemd genoeg staat er ook een exemplaar op van het niet geheel politiek-correcte “ Programm der N.S.D.A.P. und seine weltanschaulichen Grundgedanken.” En nog vreemder genoeg betreft het een exemplaar dat afkomstig is uit de bibliotheek van Wilhelm Tappenbeck, directeur van Huis ter Duin. Los van enkele meer verdachte familieleden werd Wilhelm na de oorlog van enigerlei oorlog-smet vrijgesproken. Maar toch. Het verderfelijke gedachtengoed van de Nazi’s had ooit wel een plek in zijn ‘Bücherei’ gehad.

nsdap2