anton-l-koster-1859-1937-schilder-van-bloembollenv1

Ik kom op internet bovenstaand boek tegen. “Anton Louis Koster, schilder van bloembollenvelden.” Aan de vooravond van het bloemencorso door de Bollenstreek hebben we daar even passende aandacht voor. Het boek is van de hand van Floor de Graaf en zij schrijft erover:

Geïnspireerd door het impressionisme en de warme, sprekende kleuren van Frankrijk, legde Anton Louis Koster (1859-1937) zich als schilder toe op het unieke bloembollenvelden-landschap en bereikte als enige een hoog niveau in het schilderen ervan. Hij bereikte een meesterlijk evenwicht tussen een nauwgezette weergave van de bollenvelden en een ongedwongen, impressionistische schildertoets. De meerderheid van zijn schilderijen laten tulpen zien, maar ook hyacintenvelden heeft hij met toewijding weergegeven.

Toch schilderde hij niet alleen bollenvelden, maar ook duin- en boslandschappen en stadsgezichten. Een lange periode van zijn leven legde hij zich toe op etsen en pentekeningen. Dit boek beschrijft Kosters leven en werk en laat ook de veelzijdigheid van zijn oeuvre zien.

Of er ook specifieke beelden van Noordwijk door Koster zijn geschilderd, weet ik niet, want het hele boek heb ik nog niet kunnen inzien. Ik haal er één schilderij uit, dat zeer wel in Noordwijk geschikderd had kunnen zijn:

anton-l-koster-1859-1937-schilder-van-bloembollenv

NOTA BENE Leo reikt me nog onderstaande foto aan van een schilderij van ene De Haas. Het hangt bij hem aan de muur. Vergekijk het met de omslag van het boek hierboven:

IMG_0486.JPG