bollen1

Ik schreef 8 jaar geleden al een stukkie over de ongebreidelde vergiftiging van de bloembollenvelden. Ze lagen er mooi bij en ze trokken veel toeristen die zich vergaapten aan de kleurenpracht en aan de bloemcorso’s die door de streek trokken.

Maar de bloembollenteelt ging gepaard met het gebruik van allerhande giftige middelen, die door sproeivliegtuigen werden uitgestort of gewoon met de handpomp (en geen doekje voor je mond- en neusgaten). Er werden ook bollen gekookt in grote ketels op het land, gevuld met een stinkende rode vloeistof. Er vielen soms ook doden.

Nu komt teletekst met onderstaande boodschap: de bloembollenteelt is vrijwel verdwenen uit Noordwijk, maar het  ‘vergift’ is achtergebleven en verspreidt zich nog steeds en blijkbaar ook door de lucht. Uit Noordwijk komen berichten over disproportionele aantallen mensen die aan kanker overlijden in het Vinkenveld, een woonwijk die bovenop de oude tulpen-, narcissen- en hyacintenvelden is gebouwd. Datzelfde Vinkenveld van de bovenste foto.

Waar of niet waar? Causale verbanden of niet? Nader onderzoek zou wel gerechtvaardigd wezen.

tt1.jpg