berlage.jpg

De NV Exploitatie-Maatschappij Noordwijk tot Ontwikkeling van Duingronden had een prijsvraag uitgeschreven voor de bouw van een representatief Kurhaus op het hoge duin nabij het Calisplein. In april 1883 werden alle ingediende ontwerpen tentoongesteld in Badhotel Konijnenburg (dat daarmee zo ongeveer het Paard van Troje in huis haalde, maar dat wist Willem van Konijnenburg toen nog niet). De prijsvraag werd gewonnen door de Amsterdamse stadsarchitect Adriaan Weissman (bouwheer van onder andere het Stedelijk-Museum-in- Amsterdam-zonder-badkuip). Om begrotingstechnische redenen werd uiteindelijk slechts een klein gedeelte van zijn ontwerp gebouwd. Het zou de basis vormen voor het latere Huis ter Duin-complex.

Eén van de inzenders was H.P. Berlage, maar die viel met bovenstaand ontwerp niet in de prijzen. Hij zou later nog wel een zomerhuisje bouwen aan de Noordboulevard en een villa aan de Prins Hendrikweg. Zijn ‘Ontwerp voor een Kurhaus met Hotel te Noordwijk’ verdween in het archief van de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Het motto dat hij aan zijn ontwerp meegaf, ‘Balneotherapie’, blijkt een oud begrip te zijn:

Balneotherapie is een therapie of behandeling waarbij water gebruikt wordt om het algemene welzijn van het lichaam te verbeteren of om specifieke problemen te behandelen. Oorspronkelijk werd Balneotherapie vaak gebruikt door kinesisten en artsen in ziekenhuizen en in revalidatie- en verzorgingscentra. Specialisten maakten hierbij dankbaar gebruik van de gewichtloosheid in water om bepaalde spier- en gewrichtsproblemen te behandelen. Tegenwoordig wordt het ook door vele wellnesscentra aangewend als ontspannende en relaxerende behandeling die het algemene welzijn van lichaam en geest bevordert.

Om het ontwerp een beetje fatsoenlijk tot zijn recht te laten komen, draai ik het een kwartslag om.