van panhuys

Jonkheer Willem Constantijn van Panhuys (1870-1929) was burgemeester van Noordwijk van 1908 tot 1929, het jaar waarin hij kwam te overlijden. Hij was achtereenvolgens zeeofficier (als zodanig hier ook afgebeeld), burgemeester van Veere, van Koudekerke en vanaf 1908 dus van Noordwijk. Bij zijn aantreden in Noordwijk kregen alle vissers- en arbeidersgezinnen een pond vlees en een krentenbrood cadeau. Het ging om 877 gezinnen, dus dat was best nog wel begrotelijk allemaal. Van Panhuys was een succesvol burgervader, zij het dat hij door een ietwat gesloten karakter niet erg aaibaar was voor de bevolking (ondanks al dat vlees en dat krentenbrood). Zijn grootste daden betroffen de aanleg van onontbeerlijke nutsvoorzieningen als een elektriciteitsnet en een drinkwaternet, want die bestonden allebei nog niet in Noordwijk aan het begin van de vorige eeuw. En hij bouwde Noordwijk uit tot de sjieke badplaats (die het inmiddels helaas niet meer is).