noordzeesteeg

Ik krijg van Rob deze twe afbeeldingen toegestuurd. Het eerste schilderij is gemaakt door Willem Plug (De Potvol). Volgens zeggen stonden deze huisjes in de Noordzeesteeg (nu Noordzeestraat), gezien vanaf de Jan Kroonsweg. Rob is familiair gelieerd aan Willem Plug: hij was een neef van zijn oma, Grietje de Bes-Admiraal (dochter van Dirk de Bes, ooit schipper van de redboot en duinopzichter).

Tot zo ver alles onder controle. Maar Rob vond op internet een afbeelding van het tweede schilderij met als bijschrift: “Jan Hillebrand Wijsmuller: “Witte huisjes in Katwijk aan Zee.” Volgens Rob is het schilderij van Willem Plug een kopie van het schilderij van Wijsmuller. De vraag is dan alleen of het hier nu gaat om een beeld van Katwijk aan Zee of van Noordwijk aan Zee, c.q. van de Noordzeesteeg in Noordwijk aan Zee? Volgens Rob moet er een soortgelijk schilderij zijn van Ludolph Berkemeier (die wel eens vaker met Wijsmuller optrok). Als dat zo is, en als we dat beeld zouden kunnen vinden, dan schept dat wellicht nog meer duidelijkheid.

Wie kent het betreffende schildrij van Berkemeier en wie heeft er een afbelding van en wie weet of dit allemaal nou Kattuk of Noortuk is (foto’s en verhaal met dank aan Rob).

NOTA BENE: Jaques geeft op bovenstaand verhaal een uitermate nuttige aanvulling:

berkemeijer1

Ik heb wel eens eerder op deze afbeelding gereageerd. Willem Plug heeft Ludolph Berkemeier zo nauwkeurig als mogelijk voor hem gevolgd. Vergelijk zijn werk met dat hierboven. In 1898 en in 1902 is Jan Hillebrand Wijsmuller enkele maanden in Noordwijk geweest. Hij trok daarbij veel op met de jongere Ludolph Berkemeier en functioneerde als diens mentor. En plein air hebben ze diverse plekjes in en rond Noordwijk vastgelegd waarbij het standpunt iedere keer net een klein beetje afweek. Dat is uiteraard ook logisch want er kunnen nu eenmaal geen twee mensen tegelijkertijd op dezelfde plek staan of zitten. Dus: het schilderij van Plug is gebaseerd op dat van Berkemeier!

Hoe kunnen we vervolgens vaststellen dat het Noordwijk is en dus niet zoals elders op internet is te lezen: Katwijk. Wel nu: Berkemeier heeft nog enkele versies van deze plek gemaakt. Bij de versie hieronder is er nog iets meer van Noordwijk op die plek te zien. Links achter is het huis te zien van de gebroeders Duindam, waar later (1911) pension/hotel Hollander gebouwd zou worden; rechtsachter is de boerderij van Marbus met hooiberg te zien en die op wigwam-wijze neergezette stijgerpalen waren van Niek den Hollander. Ergo: Noordwijk!

berkemeierpastel