simon2

Simon Steenvoorden was op 5 mei 1924 geboren in Noordwijk. In de Tweede Wereldoorlog kwam hij in de Arbeidseinsatz terecht. Hij werd blijkbaar te werk gesteld in het plaatsje Heringen in Thüringen (D). Hij stierf daar ook op 10 november 1944. Het bidplaatje vermeldt dat hij stierf in Dankmarshausen vlakbij Heringen “ten gevolge van een noodlottig ongeval.” In het Archief voor Leiden en Omstreken staat dat hij ‘ten gevolge van de Arbeitseinsatz’ is overleden, wat me niet per se hetzelfde lijkt als ‘een noodlottig ongeval.’

Meer is er niet. De vraag is wie Simon in Noordwijk was. Wat hij daar in Thüringen allemaal moest doorstaan en welk ongeval, c.q. noodlot hem daar trof?

Simon werd begraven op de RK Begraafplaats in Noordwijk. Hij was per slot van rekening – zoals het bidplaatje ook vermeldt – “een fier en onverschrokken katholiek.” Hij werd daar begraven als officieel burgerslachtoffer uit de Tweede Wereldoorlog in een officieel Nederlands oorlogsgraf.

Wie weet meer over hem te vertellen?

simon1

Er is overigens een lijst van alle Noordwijkse militaire en burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Klik hier.