ss1

De Tulpenrally van 1949 verliep niet zonder horten of stoten. Dat horten en stoten is normaal bij rallyrijden, maar in dit geval was er ook in figuurlijke zin sprake van sportief ongemak. Er was door een aantal deelnemers geknoeid met de remmen, waardoor zij uiteindelijk moesten worden geschrapt in de eindrangschikking.

ss3De Engelsman Ken Wharton was de winnaar, maar ook daarbij werden aanvankelijk vraagtekens gezet. Wharton (1916-1957) zou er later een paar fikse uitroeptekens van maken, want hij won de rally ook in 1950 en 1952. Hij kwam in 1957 in Nieuw Zeeland jammerlijk om het leven toen hij met zijn Ferrari Monza crashte op het Ardmore Circuit ten zuiden van Auckland.

 

Alle deelnemers aan de rally of sterrit van 1949 ontvingen een herdenkingsplaquette van de laatste etappe. Ken Wharton zal er – uiteindelijk – ook één gekregen hebben.

ss2