De foto is van latere datum en niet duidelijk is waar of dattie genomen is: Max Liebermann en zijn vrouw Martha (en hond). In het Financieel dagblad schreef redacteur Karel Ankerman over Liebermann een artikel onder de veelzeggende titel “Dandy in Noordwijk.” Daaruit het volgende citaat:

Vanaf 1905 tot en met 1913 verbleef Liebermann met zijn vrouw, Martha, vrijwel elke zomer in Noordwijk. De plaatselijke bevolking was verbaasd over het bezoek van de schilder die in Berlijn ‘de dandy van de Pariser Platz’ werd genoemd. De plaatselijke krant De Noordwijker schreef: ‘Gisteren arriveerde de rijke, geciviliseerde Liebermann in hotel Huis ter Duin. Je vraagt je af wat ze hier eigenlijk zoeken. Hij, gesoigneerd, in de late bloei van zijn leven, en zijn vrouw Martha, mooi en jong. Alles ademde rijkdom, de Bugatti, hun lederen koffers, zelfs zijn prachtige houten schilderkist die oogde als nieuw.’ Zijn productie in Noordwijk was groot. In de zomers die hij er doorbracht maakte hij 127 schilderijen en vele tekeningen.

Twee feiten die ik niet kende: de Liebermanns reden blijkbaar in een Bugatti (ik wist niet eens dat Liebermann überhaupt kon rijden). En – ten tweede – Liebermann maakte in Noordwijk in totaal 127 schilderijen en tekeningen. Ik was al eens zelf begonnen met het tellen van schilderijen, tekeningen en schetsen, maar daar was geen beginnen (en vooral ook: geen eindigen) aan.

NOTA BENE Volgens Jacques moeten het er minstens 128 zijn geweest, want dat aantal van 127 was nog exclusief onderstaand schilderij. Dat schilderij had ik eerder hier ook al te pakken: