IMG_0461

Zondag 11 november 20-18 is het precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog ten einde kwam. Nederland had met de hele oorlog niet veel van doen, behalve dan mobilisatie van de troepen, aangespoelde resten van – doorgaans – geallieerde marinemensen, vluchtelingenstromen uit Belgie en anderhalf opvangcentrum van geallieerde krijgsgevangenen. Al deze 4 elementen  waren ook in Noordwijk ruim voorradig. Op de Algemene Begraafplaats bevinden zich diverse graven van geallieerde militairen, afkomstig van oorlogsschepen die werden getorpedeerd of anderszins vergingen. In het toenmalige Sint Jeroensgesticht was een opvangcentrum voor Belgische vluchtelingen ingericht en in het toenmalige klooster in Noordwijk aan Zee een opvangplaats voor Duitse en geallieerde krijgsgevangenen.

Veel Noordwijkse jongens werden gedurende de hele oorlog van 14 tot 18 gemiobiliseerd en op verschillende plaatsen in Nederland gelegerd. En daar zit mijn enige persoonlijke link met die hele Eerste Wereldoorlog: mijn grootvader was gelegerd in Ford Frederik op Ooltgensplaat op de Zuidhollandse eilanden, Het was een tijd van verveling, maar ook van goed eten en drinken. Een sigaretje roken in een comfortabele ligstoel. Koningin Wilhelmina kwam op bezoek en in 1914 had opa vanaf het fort Antwerpen zien branden. Verder dan dat reikte de Eerste Wereldoorlog niet in mijn familie. Opa kwam gezond en wel terug naar Noordwijk en zou daar nog 62 jaar gelukzalig blijven wonen. Hij was 28 toen hij gemobiliseerd werd en bij het tekenen van de vrede was hij net een week eerder 32 geworden.