urk1John

John komt met deze ontroerend aardige foto van de oude heer Van Urk, die wij als kind vroeger altijd ‘Opa Urkie’ noemden. We kwamen hem vaak tegen, want hij woonde bij ons om de hoek aan het halve hofje tussen IJmuiderstraat, St. Jeroensweg en Boerenburgerweg. Altijd opgewekt, altijd iedereen groetend. Hij was klein van stuk en liep daarbij nog een beetje voorover met een stok. Pretoogjes die iedereen vrolijk gedag zeiden. Hij zat vaak op deze bank aan de St. Jeroensweg, maar zelden alleen. Schat van een man.

Ik weet eigenlijk niet zo heel veel van hem, nu ik zo’n 60 jaar later even aan hem terugdenk. Ik vermoed dat hij voluit Henri Geert Marius van Urk heette. Ik pik dat van de site van Hans Montanus, die ook nog vermeldt dat Opa Urkie timmerman was en stoker op de gemeentelijke gasfabriek. Hij zou geboren zijn in Paramaribo op 29 oktober 1877 en nu bij leven en welzijn 141 jaar oud geweest zijn. Zo oud, alstie geworden is, maar dat lijkt me niet realistisch. Maar hoe oud istie dan wel geworden? Dat vermeldt Montanus nu jammer genoeg weer niet.

Van de weeromstuit komt Jan nog met een serie foto’s van de afbraak van opa’s huisje aan dat eerdergenoemde halve hofje. Verloren gegaan erfgoed, net als Opa Urkie zelf.

janurk1