gaai1

Op 20 juli 1935 raakt de KLM DC-2 “Gaai”, komende uit Milaan en op weg naar Frankfurt, boven de Alpen in zeer zwaar weer terecht en raakt door wolken en nevel “gevangen” in het dal van de Moësa. Een poging tot noodlanding mislukt en de Gaai stort neer bij de San Bernardinopas (Zwitserland) vlakbij het kuuroord Pian San Giacomo (kanton Tessin). Alle 13 inzittenden komen om het leven. Één van de slachtoffers was Anna Elisabeth Hermanides (1908-1935), dochter van de Noordwijkse dorpsdokter Hermanides uit de Villa Nortgho aan het Picképlein.

Anna Hermanides maakte de vlucht mee als aankomend stewardess. Een dikke week later zou haar vaste aanstelling zijn ingegaan. Anna zou nog levend uit het toestel zijn gehaald, maar ze overleed spoedig daarna aan haar verwondingen. Haar lichaam werd naar Nederland teruggebracht en begraven op de Algemene Begraafplaats in Noordwijk aan Zee.

hermanides