bietenbrug

De vv Noordwijk ging gisteren eervol ten onder in de KNVB-Bekerstrijd tegen FC Twente. Maar daar ging het eigenlijk helemaal niet om, lees ik uit een vermakelijk verslag van Leon ten Voorde in Dagblad Tubantia van vandaag. Ik citeer het verhaal – met de titel “Toen FC Twente was uitgespeeld, werd het toch nog leuk in De Veste” hier integraal:

Was alles lelijk en slecht dinsdagavond in De Grolsch Veste bij de bekerwedstrijd van FC Twente? Nee joh. Het was genieten van de amateurs van VV Noordwijk, die voor het eerst van hun leven in een groot stadion speelden en dat uitstekend deden. Het uitje in Enschede leverde prachtige beelden op, na afloop op het veld en in de catacomben. Toen de voetballers ermee op hielden, werd het alsnog leuk.

Zie ze stralen, als ze door de gangen van de Veste lopen. Met het shirtje van hun tegenstander in de hand. ,,Eens kijken wie ik heb? Tim Hölscher. Mooi man, ik vroeg hem op het veld er al naar.” Lachend staat de aanvoerder, die twee keer heeft gescoord, voor de camera. Stralend vertelt iets verderop de spits zijn jongensdroom.  ,Een paar jaar geleden speelde ik nog in de derde klasse van het zaterdagvoetbal. En vanavond stond ik in De Grolsch Veste…wat een mooi stadion is dit zeg.’’

‘s Middags doken via Social Media al beelden vanuit de spelersbus van Noordwijk op. Een kleine dertig volwassen mannen op schoolreisje. Er werd gezongen. De hit van dat moment? ‘Je krijgt de lach niet van mijn gezicht’. En die lach, die verdween inderdaad geen moment van de Noordwijkse gezichten. De amateurs speelden prima, en waren in de tweede helft in bepaalde fases zelfs de makkelijker voetballende ploeg. Het werd 4-2 voor FC Twente, maar ach…de jongens van het strand hadden zich kranig verweerd. Hulde voor de spelopvatting.

En toen gebeurde het, het absolute hoogtepunt van de avond. Als de spelers van Noordwijk hun eigen supporters hebben bedankt, klappen ze ook nog naar de fans van FC Twente en dat signaal wordt meteen opgepikt door VAK-P. Alsof het hun eigen helden zijn, alsof er net van Ajax is gewonnen, zo worden de spelers van Noordwijk toegejuicht. Dat de voetballers van Twente ondertussen ook aan hun ereronde zijn begonnen, lijkt iedereen te ontgaan. ‘Noordwijk hier op-an’, schreeuwt VAK-P en daar wordt meteen gehoor aan gegeven. De brutale spits gooit er in zijn eentje nog een buikschuiver op het natte gras achteraan.  ,,Ik dacht schijt: ik kom hier toch niet terug. Geweldig, dan sta je daar voor VAK-P en dan gebeurt er dit’’, zegt de spits met een lach, die vastgebeiteld zit op zijn gezicht. Verliezen en als de grote winnaar van het veld gaan, het kan in de beker gewoon.

Voordat de spelers in de bus stappen, kijken ze in de gang vol bewondering naar al die portretjes van al die topspelers die ooit bij FC Twente hebben gespeeld. Het is een prachtig gezicht. Enig minpuntje van de avond is, dat ze maar twee kratjes bier hebben voor de terugreis, en het is nog een heel eind rijden in het donker. Het is goed om te zien dat ze bij Twente niet moeilijk doen als een paar verdwaalde familieleden van de spelers plotseling in de catacomben opduiken. Dat kan allemaal, voor deze ene keer.

Kijk, zo kan het dus ook. En zo werd het ondanks de kilte en het spel toch nog een mooie avond. Dankzij de voetballers van VV Noordwijk en de supporters van Twente.

bietenbrug2