B589. Voorstraat B122-2

De firma “J.J. Grullemans en Zonen Nationale en Internationale Handel in Bloembollen en Planten” aan de Voorstraat in Noordwijk Binnen was een vooraanstaand bedrijf dat qua omvang en betekenis gemakkelijk kon concurreren met andere ‘grote’ bedrijven als Konijnenburg & Mark en De Graaff Bros / S.A. Van Konijnenburg. Met laatstgenoemd firma bestonden ook aangetrouwde familierelaties.

Grullemans was ook één van de eerste bedrijven die zich internationaal profileerden, onder meer met bovenstaande catalogus (er zal wel een kleurenversie van zijn geweest, maar die kan ik heaas niet vinden).  Grappig is dat men zich in het buitenland ‘West End Nurseries’ noemde, zeg maar in fatsoenlijk Nederlandsch: “Kwekerij Wetseinde”. Daar was niks te veel mee gezegd, want het bedrijf bevond zich aan het laatste stukje Voorstraat tegen de Westeinderbrug aan.

Maar hoe groot en succesvol de firma J.J. Grullemans ook opereerde, er kwam een einde aan. Intern gesteggel binnen de familie over de erfenis, leidde ertoe dat het ooit machtige bedrijf aan het eind van de 19e eeuw in een faillissement ten onder ging (het faillissement nam alles bij elkaar zo’n 5 jaar in beslag, van 1896 tot en met 1899. Het bedrijf zou spoedig daarna overigens een zeer succesvolle ‘doorstart’ krijgen in Lisse). Eén van de vrouwelijke nazaten (Johanna) zou nog de Villa Kijkduin bouwen en als pension uitbaten, maar na 1913 vertrekt ook zij uit Noordwijk. Een mannelijke telg (David) zou een eigen kwekerij beginnen aan de Douzastraat in Noordwijk Binnen, die ophield met zijn dood in 1939.