hoop1

Dat hele “Doop der Leeuwen” is natuurlijk een geintje. Serieuzer is de mededeling van Erik – naar aanleiding van dit blogje – dat hij beschikt over het eerste exemplaar van “Noordwijk in de Loop der Eeuwen” mét opdracht:

wfwfw

Dat zo zijnde, is de volgende  vraag: wie is dan “Amerikus Jan Kloos”? In ieder geval niet Jan – De Late bakker – Kloos zelf. Jan was wel een zoon van Amerikus Jan Kloos, maar aan hem zal het boek niet zijn opgedragen, want die was in 1928 al lang dood. Tenzij het een’symbolische’ opdracht was, of een soort dankwoord. Er zijn overigens nog andere ‘Amerikken’ in de familie, maar ik kan niet zo gauw thuisbrengen voor welk neefje o.i.d. dit exemplaar dan was bestemd.

De naam Amerikus of Amerika is overigens een Italiaanse naam voor jongens en meisjes.
De betekenis is veelzeggend: `heerser van het thuisland.` Als we dat ‘thuisland’ tot Noordwijk mogen beperken, dan had deze Jan Kloos wat mij betreft ook wel ‘Amerikus’ mogen heten, want van Noordwijk wist hij meer dan enig tijdgenoot naast, onder of boven hem, vroeger vóór of later na hem.