koepeltje

Een foto uit 1912, genomen vanaf de toenmalige Pickéweg (nu Erasmusweg). Met op de achtergrond het nog kale Dobbelmannduin. Nou ja, kaal: zichtbaar is een zwart dingetje en dat zwarte ‘dingetje’ was een monument ter nagedachtenis aan Louis Dobbelmann himself, oud-strijder in de Amerikaanse Burgeroorlog en succesvol tabaksproducent nadien. Dobbelmann overleed in 1901. Hij woonde toentertijd aan de prins Hendrikweg in de Villa Stirum, maar bezat grote delen van het aanpalende duingebied. Na zijn dood richtte zijn weduwe, Sophie von Weisen, het monumentje op voor haar overleden echtgenoot. Er bestaat een foto van, maar niemand weet waar het gebleven is. Op het monumentje stond de volgende tekst:

Ter Herinnering aan Louis R.H. Dobbelmann, die naar Noordwijk kwam in het jaar 1896, leniging zoekend voor zijn kwaal. Geb. 14 juli 1837 / Gest. 10 november 1901.

dobbel2