puur

Nog één keertje de recente ‘scoop’ van De Blauwdotter over de oorsprong van het vaderlandse voetbal, een scoop die overgenomen werd door Stichting De Sportwereld en daarna door NRC-Handelsblad en dáárna pas door De Noordwijker en het Noordwijks Nieuwsblad: de onthulling betrof het gegeven dat in 1789 aan de Gooweg tussen Noordwijk en Noordijkerhout de eerste voetbalwedstrijd op vaderlandse bodem plaatsvond. In de vorm van het zgn. ‘mob football’.  Twee teams die zich verzamelden halverwege de Gooweg en van daarvandaan moesten proberen de bal in Noordwijk te krijgen of in Noordwijkerhout. Het eerste team dat zijn bestemming bereikte had gewonnen.

“Puur Noordwijk” stelt nu voor om in het kader van “Cultuur en Verbinden” de Stichting De Sportwereld uit te nodigen hun boek te presenteren in de nieuwe fusiegemeente Noordwijk. Maar je kunt ook bedenken (en het is al bedacht) om de wedstrijd te laten overspelen in het kader van de fusie. Een team uit Noordwijk (SJC?) en een team uit Noordwijkerhout (VVSB?) verzamelen halverwege de Gooweg, zeg ter hoogte van het Landgoed Leeuwenhorst, en het Noordwijkse team probeert de bal bij Hotel van der Geest in Noordwijkerhout tegen de tapkast te schieten, het Noordwijkerhoutse team probeert de tapkast van Café Thomas in Noordwijk te raken. Wie wint geeft een rondje, want dat gebeurde in 1789 ook.

Of de wedstrijd dan nog wel past in het thema “Cultuur en Verbinden” is de vraag. Als het er een beetje hard aan toe gaat wordt het eerder “Cultuur en Scheiden”, vreesch ik, maar goed: in Noordwijk zou er al enig draagvlak voor het idee bestaan…………