leo

7Ik heb wel eens eerder geschreven over Leo van der Zalm, Noordwijker van geboorte, legendarisch geworden in Amsterdam. Leo werd in 1942 geboren in Noordwijk als zoon van een bollenboer die later met zijn vrouw een hotel begon in Noordwijk aan Zee (Hotel Zeezicht aan de Erasmusweg). In 1964 verruilde Leo zijn werk in het ouderlijk hotel voor een studie Nederlands in Amsterdam, die hij met horten en stoten afmaakte met een scriptie over de straatfiguur in Amsterdam in de zeventiende en achttiende eeuwse literatuur.

In de tijd van provo sloeg hij andere wegen in en nam hij deel aan het Eksoties Kietsj Konservatorium, de Insektensekte, het Deskundologies Laboratorium en – als ‘Lord Hoedan’ – het Amsterdams Ballongezelschap. Hij reisde gedurende langere tijd door India en Nepal en door Midden- en Zuid-Amerika. Het Parool schreef ooit een hilarisch stukje over zijn activiteiten: klik hier.

Terug in Amsterdam kocht hij een vijfentwintig meter lang motorschip met een motor erin die afkomstig was uit een nagelaten tank uit de oorlog. Daarmee meerde hij af aan de Oude Schans in Amsterdam. Het minste wat je van dat schip kon zeggen was dat het opzichtig was, zo niet pijn deed aan je ogen. Het was jarenlang een attractie voor rondgevaren toeristen.

leo2

Leo schreef een roman ‘Backers Branie of een VOC-Oorlog in Zuid-India’ en ook gedichten die gebundeld werden in ‘Holland-Oostersch’. Leo van der Zalm stierf in 2002 aan een hersenvliesontsteking. Hij werd 60 jaar. Aat Veldhoen portretteerde Leo in 1986. Prachtig schilderij, dat zich nu bevindt in de collectie van het Amsterdams (Historisch) Museum. Mooi eerbetoon aan een kleurrijke Noordwijker. Er is ook nog een filmpje op youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=AE7L4W8Y_j4