bz1
Op 3 april 1944 vond aan de Scheveningseweg 94 – in de Villa ‘Casa Cara’ – een vreselijk ongeval plaats. De toedracht ervan is nooit helemaal duidelijk geworden, maar schilders die daar aan het werk waren gebruikten thinner of terpentijn om de kachel aan te maken. Een andere versie is dat men een verondersteld leeg blik thinner in de nog smeulende haardresten gooide. Hoe dan ook: de boel ontplofte deerlijk. Drie personen en twee kinderen werden op slag gedood. Eén persoon overleed een dag later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Enkele andere personen raakten licht- tot zwaargewond.

De schilders waren in dienst bij het schildersbedrijf van Gijs van der Wiel sr. uit Noordwijk. Vermoedelijk waren ze bij het uitoefenen van de werkzaamheden ook tijdelijk woonachtig in de betrokken villa, maar ook dat is niet helemaal zeker. Feit is wel dat bij het ongeluk in ieder geval een aantal Noordwijkers betrokken waren:

willem

Willem Imthorn (zie foto) uit de Zoutmanstraat raakte zwaar gewond en stierf een dag later in het ziekenhuis in Den Haag. Jan en Adriana Duindam, broertje en zusje, waren op slag dood. Hun vader (Dikke) Kees Duindam, ook wel De Frans genaamd, kwam er met lichte verwondingen van af. Maarten (“De Sjog”) Hazenoot raakte zwaar gewond, maar overleefde het ongeluk, zij het met brandwonden die hem nog lange tijd tekenden. Naast deze Noordwijkers kwamen nog enkele mensen om.

Waarom de beide kinderen Duindam op die plek op dat moment aanwezig waren is een raadsel. Wellicht dat hun vader hen had meegenomen om moeders thuis in Noordwijk wat rust te gunnen. Of misschien lag men daar aan de Scheveningseweg zo goed in de kost, dat Dikke Kees zijn kinderen graag liet meeprofiteren.

bz2

Over het drama is weinig in de kranten of op internet terug te vinden, behalve dan bovenstaande berichten (uit resp. de Residentiebode en Het Vaderland van 5 april 1944) en een overlijdensadvertentie in het Leids Dagblad. Maarten Hazenoot stierf in 1993. Van de kinderen Duindam verder geen spoor. Hun vader Kees overleed in 1999. De villa “Casa Cara” is gesneuveld ten behoeve van een modernistisch verzorgingstehuis.