jeroen

Het houten beeld van Sint Jeroen stond jarenlang op de kerktoren van de oude waterstaatskerk die al in 1834 was gebouwd. Of het beeld het ook zo lang heeft uitgehouden, is niet bekend. Het was een houten beeld dat daar in de hoogte flink op de tocht stond. Houtwormen zullen voor de elementen wel op de loop zijn gegaan, maar houtrot en ander ongerief kregen blijkbaar ook geen vat op het heiligenbeeld.

Hoe dan ook. Bij de bouw van het tweede gedeelte van de tegenwoordige Jeroenskerk (begin Jaren Twintig) ging de waterstaatskerk tegen de vlakte. Het beeld werd gered uit de puinhopen en kreeg een plek in de nieuwe kerk (of het er nog steeds staat, weet ik niet). Aan de gevel van de nieuwe kerk werd een ander beeld van Sint Jeroen opgehangen, een stenen beeld dit keer en dat beeld hangt er inmiddels al weer zo’n dikke 90 jaar.

jeroenfff